Μία υπέροχη σάλτσα από των αρχαίων χρόνων, την χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι σε ψάρια. Σήμερα χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά. όπως κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά. Οι συνταγές σήμερα ποικίλουν ανά τον κόσμο, ως προς τα υλικά, η διαφορά μικρή. Σας δίνω μερικές.
Υλικά:
Συνταγή 1
1 φλιτζάνι τσαγιού ταχίνι
3/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας νερό
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 πρέζα κύμινο σε σκόνη
Συνταγή 2
4 φέτες ψωμί καλό λευκό (περίπου 200 γρμ) χωρίς την κόρα
200 γρμ. καρύδια ελαφρώς ψημένα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
250 γρμ. ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ελάχιστη πάπρικα για πασπάλισμα από πάνω
Συνταγή 3
1 κούπα ταχίνι
3/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας νερό
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
ελάχιστο κύμινο σκόνη
Συνταγή 4
2 λεπτές φέτες ψωμί χωρίς κόρα
120 γρμ. καρυδόψιχα ή φουντούκια
150 γρμ. ελαιόλαδο
3-4 κουταλιές ξίδι
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Ανακατέψτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, ώσπου να έχετε μία απαλή και λεία σάλτσα. Διατηρείται στο ψυγείο για μερικές μέρες. (όπου έχει ψωμί, μουσκέψτε το σε λίγο νερό, και μετά στύψτε το καλά.)
Tips:
Υπάρχει και συνταγή που χρησιμοποιούν κουκουνάρι αντί για καρύδια, η ταχίνι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου