Μια υπέροχη και γρήγορη συνταγή για πεντανόστιμο κοτόπουλο, ψημένο στο φούρνο. Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη, από την εκπομπή, "πρωινό μου".
ΥΛΙΚΑ
Για την μαρινάδα:
1 κοτόπουλο 1,5 - 2 κιλά καθαρισμένο και κομμένο σαν πεταλούδα (ζητήστε το από το χασάπη σας)
1/4 κούπας φρέσκο δυόσμο
6 σκελίδες σκόρδο
3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. σ. αλάτι
1 κ. σ. πιπέρι
1 κ. σ. τριμμένο κύμινο
1 κ. σ. ζάχαρη
2 κ. γλ. πάπρικα
2 κ. γλ. ρίγανη
ξύσμα και χυμό από 2 lime, ή από 1 λεμόνι
1 κ. γλ. καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη, ή μισή κουτ. σ. μπούκοβο
Για τη μαγιονέζα:
1 αυγό και 1 κρόκο
2 κ. σούπας νερό
1 κ. σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ. σούπας χυμό lime
1 κ. σούπας ψιλοκομμένο κόλιανδρο
1 κ. σούπας καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ. γλυκού μουστάρδα
1 πρέζα αλάτι
1 κούπα σπορέλαιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το κοτόπουλο:
Όλα τα υλικά εκτός από το κοτόπουλο τα περνάμε από το μπλέντερ για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να γίνουν μια ωραία πάστα. Με τα δάχτυλά σας προσεκτικά ξεκολλάτε το δέρμα από το κρέας του κοτόπουλου στο στήθος και τα μπούτια του. Αυτό το κάνουμε προσεκτικά έτσι ώστε να δημιουργήσουμε "τσέπες" στο κοτόπουλο για να το γεμίσουμε την πάστα. Με τα δάχτυλά μας βάζουμε τα 2/3 από την πάστα μέσα στα ανοίγματα αυτά στο κοτόπουλο και πιέζουμε λίγο το δέρμα από πάνω ώστε να διασκορπιστεί η πάστα όσον το δυνατόν περισσότερο μέσα στο κοτόπουλο. Την υπόλοιπη πάστα την αλείφουμε απέξω από το κοτόπουλο. Το κλείνουμε σε μια σακούλα και το βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 6 ώρες και ακόμα καλύτερα όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα ψήνουμε το κοτόπουλο σε μια σχάρα τοποθετημένη πάνω σε ένα ταψί που του έχουμε βάλει 2-3 ποτήρια νερό. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 40 λεπτά ή μέχρι να ξεροψηθεί καλά το κοτόπουλο απέξω και μέσα να είναι ζουμερό και νόστιμο. Αφαιρώ από το φούρνο και αφήνω να ξεκουραστεί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο μέχρι να φτιάξω τη μαγιονέζα.
Για τη μαγιονέζα:
Χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι και τον ένα κρόκο στο μούλτι μέχρι μόλις να ενωθούν. Ξεκινάμε να ρίχνουμε το λάδι σταγόνα σταγόνα καθώς συνεχίζουμε να χτυπάμε.Ρίχνουμε και τον άλλο κρόκο και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο λάδι χτυπώντας μέχρι να πήξει η σάλτσα και να αρχίσει να μοιάζει με μαγιονέζα. Καλό είναι να καθαρίζουμε γύρω γύρω το μπολ κατά διαστήματα.
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο video.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου